Saveti kako do kvalitetnog travnjaka

Lep, dobar i kvalitetan travnjak mora biti negovan.Želite li uživati u vlastitom travnjaku potrebno ga je stalno održavati i oko njega ozbiljno raditi.Na većini travnjaka događa se upravo problem zagušenosti zemlje, jer se s vremenom na zemlju natalože odumrle i odrezane travke koje zagušuju zemlju i onemogućuju kvalitetan dotok vode, hranjivih materija i vazduha.

541678_356265207778295_941665768_n

U slučaju kada se desi zagušenost zemlje travnjaka počinje širenje mahovine i korova. Potrebno je travnjak i koren trave provetriti.Provetravanje je idealno vršiti jednom ili dva puta godišnje .Vrši se vertikulatorom ili aerautorom.Na ovaj način buše se rupe u travnjaku u koje ulazi vazduh,koji dopire do korena trave.Rupe se popunjavaju peskom i semenom. Postoje i mašine koje imaju noževe ,koji podsecaju travnjak na dubinu 1-10mm i na taj način mrtvu travu i korov izbacuju na površinu,koju treba po završenom procesu grabuljama očistiti.

Osim provetravanja travnjak je potrebno i prihranjivati minimalno jednom ili dva puta godišnje.Idealno je izvršiti djubrenje jednom u mesecu..Svim biljkama potrebni su određeni sastojci za bolji rast i lepši izgled, zelena boja, gust i zdrav rast , moguće je i dodavanje mineralnih đubriva ili sredstava za suzbijanje mahovine i slično. Ukoliko ima mogućnosti,djubrenje po poslednjem snegu”tačnije pre njegovog otapanja,treba izvršiti Ureom,preko snega.Na ovaj način se trava ispod snega postepeno zagreva i spremna je za prve prolećne dane .Prvo “prolećno”prihranjivanje travnjaka najbolje je obaviti u rano proleće pre kiše, pri čemu ne treba preterivati s đubrivom.Kasnije ,djubrenje treba vrsiti odredjenim vrstama veštačkih djubriva(KAN,NPK,UREA). Sa početkom godine januar,februar i mart koristi se Urea,sa početkom proleća koristi se Kan,a zatim u toplim delovima godine NPK djubrivo,zatim se vraća  korišćenje Kan-a, kojim se proces djubrenja završava krajem oktobra,početkom novembra,zavisno od spoljašnjih uslova i temperature.

Pred zimu vrši se tkzv.konzerviranje travnjaka,glistenjakom.

DSC02723

Proces formiranja i održavanja travnjaka sadrži još jednu operaciju,neophodnu za idealan izgled travnjaka.To je  proces dosejavanja travnjaka.Vrši se tri –četiri puta u godini.U zavosnosti od toga da li je travnjak u osunčanom ili zasenjenom delu ,koriste se smeše za sunce ili hlad. Podsejavanje,kao i samo sejanje vrši se “omaškom” iz ruke ,a količine potrebne za tu operaciju su za 10-30% manje nego pri prvom sejanju travnjaka.

Najbitnija stavka održavanja i nege travnjaka jeste redovno košenje. Travnjak kosimo u zavisnosti od vrste trave i godišnjeg doba. Kućni travnjak dobro je kositi dva,tri-cetiri puta mesečno od proleća do jeseni, zavisno od vremenskih uslova i rastu trave. Ukrasni travnjaci kose se i dva puta nedeljno. Travnjak je najbolje kositi kada trava dostigne visinu od 8-12 cm tako da nećete pogrešiti ukoliko ćete travnjak kositi jedanput nedeljno. Čestim košenjem trava stvara čvršću i otporniju stabljiku i podstiče jačanje busena i stvaranje travnatog tepiha. Pokošenu travu nije dobro ostaviti na travnjaku osim u manjim količinama pre letnjih suša jer se na taj način može dodatno poboljšati vlažnost zemljišta. Broj košenja u mesecu zavisi od klimatskih uslova i godišnjeg doba.Sa početkom proleća,prvo tkzv.prolećno košenje vrši se na najnižu visinu ,kako bi se prosušio i provetrio travnjak,posle snega i kiša.Optimalan broj košenja je 2 –3 puta mesečno.Kasnije se broj košenja povećava na 3 –4 puta u mesecu,da bi se broj korigova sredinom jeseni na 2-3 puta mesečno i u oktobru-novembru jednom mesečno. U slučaju suše ne preporučuje se košenje, već zalivanje.

DSC_0084

Najveći deo vode i hranjivih stvari trava vuče iz zemlje, zato je važno da travnjak dobije i adekvatne količine vode, te zbog toga navodnjavamo travnjake, posebno u vreme velikih vrućina i suše. Travnjak zalivajte kasno uveče zbog temperature zemlje i što manjeg naglog isparavanja .Idealan način zalivanja travnjaka jeste korišćenje zalivnog sistema.Travnjaci zaliveni na ovaj način su više nego perfektni,svojim izgledom,a sa druge strane,ušteda na količini vode za zalivanje date površine je i do 20%,a o vremenu koje vam je potrebno za zalivanje da i ne govorimo.Čitava stvar omogućuje optimalno zalivanje po metru kvadratnom travnjaka,gde se uz pomoć proračuna potrebnih količina vode,pritisaka i drugih činilaca,formira sistem koji će zadovoljiti sve uslove i standarde.